metro

Dokumentumfilmek a budapesti metróról
Metróvezető szimulátorprogramok | Dokumentumfilmek a budapesti metróról | Tömegközlekedési jelenetek a mozifilmekben | Állomásbemondó hangok

A metró tervezése | A metró építése | A metró járművei | A metró üzeme

Ez a négy filmecske részletes betekintést nyújt a budapesti 2-es és 3-as metró műszaki ismereteibe, első évtizedeinek történetébe.
Száz évvel ezelőtt még lóvasutak és omnibuszok voltak Budapest közlekedésének legmodernebb eszközei - több filmnek ez a nyitómondata.
A metró tervezése c. film átfogóan ismerteti a budapesti metró jellemzőit. A metró építése már sokkal szakmaibb, a metró járműveiben a Ganz-Hunslet G2-es típusú szerelvényről tudhatunk meg a legtöbbet. A film készítésekor még reménykedtek abban, hogy a járművet külföldi nagyvárosoknak is el lehessen adni.
Az azonos építészeti koncepción belül az állomásoknak sajátos hangulatot ad az eltérő részletformálás és a különböző színű burkolat - erről sajnos megfeledkeztek a 2-es metró felújításakor, ám az utolsó szakaszoknál már egyre inkább odafigyelnek az állomások egyediségére.
Érdemes mindegyik részt megtekintenünk, hiszen érthetően elmagyarázzák a metró szakmaibb részét is.


Vasút a város alatt

A 2-es metró első szakaszának átadásának idején készült fekete-fehér dokumentumfilm. A film tipikus szocialista kommentárokkal lett ellátva, dübörgő gazdaság, mindenki jól végzi a munkáját...stb.
A filmben a legtöbbet az alagútépítésről láthatunk, láthatjuk ahogy a Budapest utcáit átszelik az ideiglenes villamosközlekedésnek kialakított repülővágányok, és azt is ahogy Budapest híres Nemzeti Színházát elbontják a Blaha Lujza térről.
A film végén elmítést tesznek arról is, hogy számos vállalat {pl. telefongyár, gép és felvonó szerelő vállalat} hozzájárult a 2-es metró megépítéséhez szükséges munkálatokhoz.
Kádár János látogatására is kitérnek a filmben, először ő utazhatott végig a feszültség alá helyezett pályán. Ezekszerint árpilis 4-én valóban utazhatunk a metrón - a film zárómondata.

Szöveg: Kovács Ádám