metro

Metróvezető szimulátorprogramok
Metróvezető szimulátorprogramok | Dokumentumfilmek a budapesti metróról | Tömegközlekedési jelenetek a mozifilmekben | Állomásbemondó hangok

A budapesti metróról már több komolyabb számítógépes játékhoz kezdtek el pályát építeni. Jelenleg egyetlen szoftver, a japán fejlesztésű BVE amihez létezik játszható verzió Budapest összes metróvonaláról. Ebben a cikkben szeretném átfogóan ismertetni a komolyabb kezdeményezéseket.

TRS 2004

A metros.hu megnyitása után nemsokkal kezdőtött a projekt megvalósítása. Két lelkes modellező, Rábel Krisztián és Besenyei István határozta el, hogy a Trainz Railroad Simulator 2004 nevű programhoz elkészítik a budapesti metró pályáját, elsőként a 2-es vonalat, majd a továbbiakban a 3-ast és a földalatti vonalát.
A metros.hu külön fórum rovatot alakított ki a projekt számára. Később különböző két dimenziós grafikával próbáltam segíteni a készítők munkájában. Ám a projekt bizonytalan időre leállt. Reméljük minél hamarabb folytatódik és el is készül.

Ehhez a játékhoz más készítők is próbálkoztak a 3-as metróvonal elkészítésével:

Metro Game

Az előzővel nagyjából egy időben indult ennek a játéknak a fejlesztése is {Orbán Kristóf kezdeményezése által}. Ez egy teljesen különálló program lenne ha elkészülne, nem kellene hozzá megszereznünk egyetlen eredeti játékot sem. Ebben a programban a többitől eltérően nem csak a metró vezetése lenne a feladatunk, hanem minden érdekes küldetés amit csak el lehet képzelni az alagút rejtelmes részeiben és az állomásokon. A metros.hu ennek a projektnek is kialakított egy saját fórumot, ahol például ötleteket lehet írni arra hogy milyen küldetések legyenek a játékban.
A játék 3rd person módban lesz játszható, hasonlóan az új GTA részekhez. A projekt jelenleg áll, szintén bizonytalan a továbbfolytatása, mert ez esetben már komolyabb programozásról is szó van.

Microsoft Train Simulator

Tudomásunk szerint létezik vagy létezett egy letölthető pálya ehhez a játékhoz a 2-es metróról, fiktív kiegészítésekkel mint például a Zalka Máté térig építendő szárnyvonal, amit már valószínűleg sosem fognak megvalósítani. Korábban még képeket is lehetett látni a projektről, annyi mindenesetre biztos, hogy a budapesti metró szerelvényeit le lehet tölteni erről a honlapról.

BVE

Mint már említettem, ez az egyetlen szoftver amelyhez jelenleg is elérhető a budapesti metró összes vonalának játszható változata, még a 4-es metróról is készítettek pályát. Sajnos ebben a programban a grafikai megjelenítés eléggé korlátozott, de az élethű metróvezetéshez megteszi. Magyarország központi honlapját ehhez a programhoz itt találjuk.
A budapesti metró 2-es és 3-as vonalát erről a honlapról tölthetjük le. Ez a csapat vállalkozott arra, hogy valósághűen elkészítse a metróvonalakat, amennyire csak lehet a grafikai elemeket is igyekeztek megnyerően elkészíteni, a hangok és a pálya útvonala is valósághű. A táblák és feliratok készítésében jómagam is segítettem, hiszen a metros.hu révén ezeket könnyűszerrel el tudtam készíteni és szivesen felajánlottam a készítőknek. A készítésben sokan részt vettek, a program képességeihez mérten nagyszerű alkotásnak mondhatjuk a 2-es és 3-as metró pályáit.

Szöveg: Kovács Ádám